De Tijd besteedt aandacht aan “verborgen kampioen” Petersime, het Oost-Vlaamse bedrijf dat broedmachines voor eieren exporteert naar alle uithoeken van de wereld. De geschiedenis van Petersime gaat terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Vandaag heeft het bedrijf een marktaandeel van bijna 50 procent en zet het volop in op technologische innovatie. Zo is Petersime het enige bedrijf ter wereld dat via sensoren de gezondheid van de embryo’s opvolgt en op basis daarvan de omgevingsfactoren in de broedkast stuurt.
Dagblad De Tijd brengt een reeks over kmo’s die vaak onder de radar blijven, maar internationaal hoge toppen scheren. De Oost-Vlaamse broedmachineproducent Petersime is er zo één. Met een marktaandeel van bijna 50 procent levert Petersime wereldwijd broedmachines voor eieren in elke windstreek. Een broedmachine is ongeveer 30 vierkante meter groot en broedt 130.000 eieren tegelijk uit. Voor kippen duurt dat 21 dagen, voor kalkoenen 28 dagen.

“Je kan onze broedkasten vergelijken met een thermostaat in een huis”, aldus mede-zaakvoerder Michel De Clercq. “De temperatuur wordt voortdurend aangepast. Alleen gaat het in onze apparaten ook om CO2 en vocht, en meten de sensoren ook de staat van de embryo’s in de eieren – bijvoorbeeld aan de hand van het gewichtsverlies van een ei. Een computer in het apparaat laat op die gegevens een algoritme los dat het ideale klimaat in de kast bepaalt.”

Petersime levert niet alleen de machines. Het bedrijf uit het Oost-Vlaamse Zulte neemt het hele project voor zijn rekening. “Voor de grootste broederijen ter wereld doen we alles behalve het vastgoed”, aldus De Clercq. “We plaatsen de broedmachines, we regelen stroom, water en gespecialiseerde klimaatregeling in de bedrijfshal, we voorzien in een noodstroomgenerator en we onderhouden de installaties.”

De naam Petersime is Amerikaans van oorsprong. Begin jaren 30 werd de West-Vlaamse architect George Bohez de distributeur van Petersime, de uitvinder van de elektronische broedmachine. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Bohez onder licentie de machine voort, terwijl het Amerikaanse bedrijf slabakte. In 1968 verviel de licentie en kon Bohez onder dezelfde merknaam onafhankelijk blijven produceren.

In de jaren 60, 70 en 80 groeide het bedrijf fors door geografische uitbreiding, onder meer in het Midden-Oosten en Afrika. In 1984 verkocht de familie Bohez Petersime aan TBG Europe, een Duitse industriële groep, maar het hoofdkwartier, het management, de research en de productie van de meest geavanceerde toestellen bleven in Zulte. In 2001 nam Petersime zijn Canadese concurrent Jamesway over, waardoor het ook voet aan grond kreeg op de Noord-Amerikaanse markt.

Volgens studies is pluimvee tegen 2020 de populairste bron van eiwitten ter wereld. Het vlees is goedkoop te kweken op relatief weinig ruimte en is religieus neutraal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld varkensvlees. En dus schakelde het bedrijf de voorbije jaren over naar een gedecentraliseerd model, met een fabriek in Canada, Brazilië, China, en verkoopkantoren in Maleisië en Rusland, vlakbij de grote lokale afzetmarkten.

België blijft vooral voor de innovatie belangrijk. “We werken samen met de KU Leuven voor de ontwikkeling van onze machines”, zo legt De Clercq uit. “Die kunnen nog een pak energiezuiniger worden. En we willen ook het dierenwelzijn verbeteren. Ook het broedproces kan beter, door te regelen dat zo veel mogelijk kuikens op hetzelfde moment uit het ei komen. Eieren die te laat uitkomen, worden vernietigd en kuikens die te vroeg uitkomen zijn zwakker en moeten langer in de hete broedkast blijven.”

Bron: De Tijd
Beeld: Petersime.com

Pin It on Pinterest